Νοσολογία (Θ)

Ενότητες

Γαστρεντερικό σύστημα

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται περιληπτικά η ανατομία και η φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι κυριότερες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η διαφραγματοκήλη, τα νεοπλάσματα του οισοφάγου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα του στομάχου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Επίσης παρουσιάζονται η δυσκοιλιότητα, η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η οξεία και η χρόνια παγκρεατίτιδα, καθώς και τα νεοπλάσματα του παγκρέατος. Στα νοσήματα του ήπατος παρουσιάζονται η οξεία και χρονία ηπατίτιδα, η ηπατική κίρρωση και οι επιπλοκές της.

Στόχοι Ενότητας

Σκοπός είναι η εκμάθηση των συμπτωμάτων των κυριοτέρων νόσων του γαστρεντερικού καθώς του τρόπου αντιμετώπισης των νόσων αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά

Διαφραγματοκήλη, νεοπλάσματα του οισοφάγου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος, νεοπλάσματα του στομάχου, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Επίσης, δυσκοιλιότητα, οξεία σκωληκοειδίτιδα, οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα, νεοπλάσματα του παγκρέατος, οξεία και χρονία ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, επιπλοκές της ηπατικής κίρρωσης.