1.Βασικά στοιχεία στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής και της Νοσηλευτικής ψυχικής υγείας

Η 1Η Ενότητα περιλαμβάνει την ανάλυση της ορολογίας της ψυχικής υγείας, τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών της ψυχικής υγείας, την ανάλυση και τα κριτήρια και την ταξινόμηση της ψυχικής αρρώστιας. Την καταγραφή της επιδημιολογίας των διαταραχών συμπεριφοράς. Την αναφορά στην ιστορική εξέλιξη στην ψυχική υγεία στη διεθνή και ελληνική κοινότητα. Καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αποτύπωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Περιγραφή της νομοθεσίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Νοσηλευτική και ο ρόλος της στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η Αναφορά στην εκπαίδευση, στη μετεκπαίδευση και στην ειδικότητα του Νοσηλευτή ψυχικής υγείας. Περιγραφή των χαρακτηριστικών, των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να γίνει ένας απόφοιτος Νοσηλευτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικευμένος Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας. Αναφέρεται ο επαγγελματικός ρόλος και οι υπευθυνότητες του Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας.

Στόχοι Ενότητας

Μετά από την παρακολούθηση και τη  μελέτη του μαθήματος,  ο φοιτητής  νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει τις έννοιες της ψυχικής υγείας και αρρώστιας, να γνωρίζει την ιστορική εξέλιξη της ψυχικής υγείας στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπης και στην Ελλάδα. Να γνωρίζει την επιδημιολογία των διαταραχών συμπεριφοράς.    Να γνωρίζει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην διεθνή κοινότητα και στην Ελλάδα. Να γνωρίζει τη νομοθεσία και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Να γνωρίζει την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση του νοσηλευτή στον τομέα ψυχικής υγείας. Να περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα νοσηλευτής ψυχικής υγείας και πως αυτές θα τις χρησιμοποιήσει στον επαγγελματικό του ρόλο και στις υπευθυνότητες που θα έχει.

Βιβλιογραφία

  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), 5th Washington, DC: Author. http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf
  • Thomas A. Widiger and Douglas B. Samuel, 2005. Diagnostic Categories or Dimensions? A Question for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders—Fifth Edition. Journal and abnormal Psychology, vol. 114, no 5, 494-104.
  • Γιάννης Τσιάντης, Σωτήρης Μανωλόπουλος. Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Δεύτερος Τόμος, Δεύτερο Μέρος, Ψυχοπαθολογία. 1998, Εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • Δ. Αναγνωστόπουλος – Α. Παπαγεωργίου. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Αθήνα 2010. Εκδόσεις Βήτα.
  • Eby Brown. Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία. Αθήνα 2009, Ιατρικές Εκδόσεις Δ. Λαγός.

Λέξεις Κλειδιά

Ψυχική Υγεία, Ψυχική Αρρώστια, Ιστορική αναδρομή, Νομοθεσία, Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, Δομές ψυχικής Υγείας, Εκπαίδευση Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, Επαγγελματικοί Ρόλοι.