3.Επικοινωνία του νοσηλευτή με τον ασθενή με ψυχική νόσο

Η 3Η Ενότητα περιλαμβάνει την ανάλυση της ορολογίας για την επικοινωνία στην ψυχική υγεία, τα στοιχεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, τα μηνύματα και πως ερμηνεύονται από την πλευρά του ασθενή και του νοσηλευτή. Περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της αυτοαντίληψης, αυτοσυνείδησης, αυτοεκτίμησης και της αυτοαποκάλυψης. Τον προσδιορισμό των στοιχείων της θεραπευτικής επικοινωνίας. Η εφαρμογή των τεχνικών της θεραπευτικής επικοινωνίας και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της επικοινωνίας. Η αποτύπωση των εμποδίων της θεραπευτικής επικοινωνίας. Ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της θεραπευτικής επαγγελματικής θεραπευτικής σχέσης. Η αποτύπωση της νοσηλευτικής φροντίδας.

Στόχοι Ενότητας                                     

Μετά από την παρακολούθηση και τη  μελέτη του μαθήματος,  ο φοιτητής  νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει  την επικοινωνία στην  ψυχική υγεία,  τα στοιχεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, τα μηνύματα και να  ερμηνεύει τα μηνύματα του νοσηλευτή στην επικοινωνία με τον ασθενή και να αξιολογεί την ερμηνεία των μηνυμάτων από τον ασθενή.  Να προσδιορίζει  την αυτοαντίληψη,  την αυτοσυνείδηση, αυτοεκτίμηση και την  αυτοαποκάλυψη.  Να προσδιορίζει τα  στοιχεία της θεραπευτικής επικοινωνίας. Να εφαρμόζει  τις τεχνικές της θεραπευτικής επικοινωνίας και να προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Να αποτυπώνει  τα εμπόδια της θεραπευτικής επικοινωνίας. Να προσδιορίζει  τα χαρακτηριστικά της θεραπευτικής επαγγελματικής σχέσης.  Να εφαρμόζει την επικοινωνία στην καθημερινή    νοσηλευτική  φροντίδα.

Βιβλιογραφία

  • Χ. Νταφογιάννη. «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΣΙΡΡΙΣ», Φεβρουάριος 2000.
  • Χ. Νταφογιάννη.: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΙΩΝ», 2002
  • Χ. Νταφογιάννη –Α. Νεστορίδου: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΙΩΝ», 2003.

Λέξεις Κλειδιά

Επικοινωνία, ψυχικά άρρωστος, Νοσηλευτής , θεραπευτική σχέση, εμπόδια στην επικοινωνία.