4.Διαταραχές βρεφονηπιακής, παιδικής, εφηβικής ηλικίας και αναπτυξιακές διαταραχές

Η 4Η Ενότητα περιλαμβάνει τον καθορισμό των διαταραχών της βρεφονηπιακής, της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας. Εμπεριέχει  τις τεχνικές της κλινικής αξιολόγησης που εφαρμόζονται στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους.  Αναφέρονται οι  νοσηλευτικές διαγνώσεις που σχετίζονται με ψυχιατρικές διαταραχές στη βρεφονηπιακή, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία. Καταγράφονται οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις για τις διαταραχές της βρεφονηπιακής, της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας.    Περιγράφονται οι  υποστηρικτικές παρεμβάσεις στους γονείς που έχουν παιδί με  αυτιστική συμπεριφορά. Αναφέρονται στρατηγικές παρέμβασης που εφαρμόζονται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές.

Στόχοι Ενότητας

Μετά από την παρακολούθηση και τη  μελέτη του μαθήματος,  ο φοιτητής  νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει τις διαταραχές της βρεφονηπιακής, της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας. Να αναφέρει τις τεχνικές της κλινικής αξιολόγησης που εφαρμόζονται στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους.  Να αναγνωρίζει  τις νοσηλευτικές διαγνώσεις που σχετίζονται με ψυχιατρικές διαταραχές στη βρεφονηπιακή, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία. Να σχεδιάσει τέσσερις νοσηλευτικές παρεμβάσεις για τις διαταραχές της βρεφονηπιακής , της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, ειδικές για κάθε περίπτωση. Να περιγράψει πέντε χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στις αναπτυξιακές διαταραχές.  Να εξηγήσει τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις στην αυτιστική συμπεριφορά. Να σχεδιάσει τέσσερις στρατηγικές παρέμβασης που εφαρμόζονται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές.

Βιβλιογραφία

  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), 5th Washington, DC: Author. http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf
  • Thomas A. Widiger and Douglas B. Samuel, 2005. Diagnostic Categories or Dimensions? A Question for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders—Fifth Edition. Journal and abnormal Psychology, vol. 114, no 5, 494-104.
  • Γιάννης Τσιάντης, Σωτήρης Μανωλόπουλος. Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Δεύτερος Τόμος, Δεύτερο Μέρος, Ψυχοπαθολογία. 1998, Εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • Δ. Αναγνωστόπουλος – Α. Παπαγεωργίου. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Αθήνα 2010 . Εκδόσεις Βήτα.
  • Eby Brown. Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία . Αθήνα 2009, Ιατρικές Εκδόσεις Δ. Λαγός.
  • Χ. Νταφογιάννη. «Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΣΙΡΡΙΣ», Φεβρουάριος 2000.
  • Χ. Νταφογιάννη.: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΙΩΝ», 2002
  • Χ. Νταφογιάννη –Α. Νεστορίδου: «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ». Α’ Έκδοση, Εκδόσεις «ΙΩΝ», 2003.

Λέξεις Κλειδιά

Διαταραχές βρεφονηπιακής ηλικίας, διαταραχές παιδικής, διαταραχές εφηβικής ηλικίας.