7.Νευρώσεις από την Παιδική Ηλικία στην Ενήλικη Ζωή

Περιλαμβάνει την ανάλυση της ορολογίας των νευρώσεων από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Γίνεται περιγραφή της ορολογίας της αγχώδους νεύρωσης στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της συμπτωματολογίας, των μορφών και της θεραπείας. Γίνεται αναφορά στην οριοθέτηση της φοβικής νεύρωσης, της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας και της θεραπείας. Περιγράφεται η ορολογία της αγχώδους νεύρωσης, γίνεται αναφορά της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας και της θεραπείας. Γίνεται ανάλυση της ορολογίας της υστερικής νεύρωσης, της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας και της θεραπείας. Μετά τα συμπεράσματα της ενότητας γίνονται ερωτήσεις με τη χρήση περιστατικών και την επιλογή κατάλληλης απάντησης από τον εκπαιδευόμενο στην ενότητα.

Στόχοι Ενότητας

Μετά από την παρακολούθηση και τη μελέτη του μαθήματος, ο φοιτητής νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει τις έννοιες του άγχους σε κάθε ηλικία, την επιδημιολογία, την αιτιολογία, τη συμπτωματολογία, τη θεραπεία και να παρέχει υποστηρικτική φροντίδα στα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Να διαχωρίζει τις τεχνικές της κλινικής αξιολόγησης που εφαρμόζονται για τα παιδιά και τους εφήβους για τη διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής. Να σχεδιάσει τέσσερις νοσηλευτικές παρεμβάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές σε κάθε ηλικιακή ομάδα και τέλος να εφαρμόσει τη νοσηλευτική διεργασία κατά τη φροντίδα του ασθενή με αγχώδη διαταραχή.

Βιβλιογραφία

  • Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), 5th Washington, DC: Author. http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf
  • Thomas A. Widiger and Douglas B. Samuel, 2005. Diagnostic Categories or Dimensions? A Question for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders—Fifth Edition. Journal and abnormal Psychology, vol. 114, no 5, 494-104.
  • Γιάννης Τσιάντης, Σωτήρης Μανωλόπουλος. Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Δεύτερος Τόμος, Δεύτερο Μέρος, Ψυχοπαθολογία. 1998, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Λέξεις Κλειδιά

Αγχώδεις Διαταραχές, Νευρώσεις, Παιδιά, Ενήλικες, Νοσηλευτική Φροντίδα.