8.Κατάθλιψη στα παιδιά - στους εφήβους - τους ενήλικες

Περιλαμβάνει την ανάλυση της ορολογίας των συναισθηματικών διαταραχών από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Γίνεται περιγραφή της ορολογίας της κατάθλιψης στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της συμπτωματολογίας, των μορφών και της θεραπείας. Γίνεται αναφορά στην οριοθέτηση τη πρωτογενούς κατάθλιψης, της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας και της θεραπείας. Περιγράφεται η ορολογία της δευτερογενούς κατάθλιψης, γίνεται αναφορά της αιτιολογίας, της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας και της θεραπείας. Γίνεται ανάλυση της κατάθλιψης ενηλίκων, των θεραπευτικών παρεμβάσεων, της αυτοκτονίας, της πρόληψης με τη χρήση πρωτοκόλλου σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Επίσης γίνεται περιγραφή της ορολογίας της μανίας, της επιδημιολογίας, της συμπτωματολογίας και της θεραπείας. Γίνεται ανάλυση της επιλόχειας κατάθλιψης, της κατάθλιψης των ηλικιωμένων. Μετά τα συμπεράσματα της ενότητας γίνονται ερωτήσεις με τη χρήση περιστατικών και την επιλογή κατάλληλης απάντησης από τον εκπαιδευόμενο στην ενότητα.

Στόχοι Ενότητας

Μετά τη μελέτη της ενότητας ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να αναφέρει την ορολογία των συναισθηματικών διαταραχών από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Να περιγράφει την ορολογία της κατάθλιψης στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, να αναφέρει την αιτιολογία, τη συχνότητα, τη συμπτωματολογία, και την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Θα μπορεί να αναφέρει τι είναι τη πρωτογενής και δευτερογενής κατάθλιψη. Να αναφέρει ένα πρωτόκολλο φροντίδας σε αυτοκτονικό ασθενή που πάσχει από κατάθλιψη. Να περιγράφει την ορολογία της μανίας, την επιδημιολογία, τη συμπτωματολογία και την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Θα δύναται να απαντήσει τις ερωτήσεις των περιστατικών ανάλυσης με αιτιολόγηση των απαντήσεων που θα επιλέγει.

Βιβλιογραφία

  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), 5th Washington, DC: Author. http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf
  • Thomas A. Widiger and Douglas B. Samuel, 2005. Diagnostic Categories or Dimensions? A Question for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders—Fifth Edition. Journal and abnormal Psychology, vol. 114, no 5, 494-104.
  • Γιάννης Τσιάντης, Σωτήρης Μανωλόπουλος. Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Δεύτερος Τόμος, Δεύτερο Μέρος, Ψυχοπαθολογία. 1998, Εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • Δ. Αναγνωστόπουλος – Α. Παπαγεωργίου. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Αθήνα 2010. Εκδόσεις Βήτα.
  • Eby Brown. Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία . Αθήνα 2009, Ιατρικές Εκδόσεις Δ. Λαγός.

Λέξεις Κλειδιά

Συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη, μανία, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, λεχωίδες, ηλικιωμένοι, νοσηλευτική θεραπευτική, θεραπεία, πρωτόκολλο φροντίδας αυτοκτονικού ασθενή.