9.Σχιζοφρένεια στα παιδιά και τους ενήλικες

Η 9Η Ενότητα περιλαμβάνει την οριοθέτηση της ορολογίας για την ψύχωση στα παιδιά και τους ενήλικες. Αναφέρεται η επιδημιολογία, η αιτιολογία, η συμπτωματολογία, η θεραπεία και η νοσηλευτική φροντίδα.

Στόχοι Ενότητας

Μετά από την παρακολούθηση και τη μελέτη του μαθήματος, ο φοιτητής νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει τι είναι ψύχωση στα παιδιά και τι είναι ψύχωση στους ενήλικες. Να αναλύει την αιτιολογία, τα συμπτώματα τόσο στα παιδιά και πως εκφράζονται και τα αντιλαμβάνονται οι γονείς αλλά και στους ενήλικες και πως γίνονται αντιληπτά από τους ίδιους και το οικογενειακό περιβάλλον. Να αναφέρει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στην οικογένεια.

Βιβλιογραφία

  • American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5), 5th Washington, DC: Author. http://www.terapiacognitiva.eu/dwl/dsm5/DSM-5.pdf
  • Thomas A. Widiger and Douglas B. Samuel, 2005. Diagnostic Categories or Dimensions? A Question for the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders—Fifth Edition. Journal and abnormal Psychology, vol. 114, no 5, 494-104.
  • Γιάννης Τσιάντης, Σωτήρης Μανωλόπουλος. Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Δεύτερος Τόμος, Δεύτερο Μέρος, Ψυχοπαθολογία. 1998, Εκδόσεις Καστανιώτη.
  • Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
  • Δ. Αναγνωστόπουλος – Α. Παπαγεωργίου. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Αθήνα 2010. Εκδόσεις Βήτα.
  • Eby Brown. Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία . Αθήνα 2009, Ιατρικές Εκδόσεις Δ. Λαγός.

Λέξεις Κλειδιά

Σχιζοφρένεια, παιδιά, ενήλικες, ηβηφρένια, συμπτωματολογία, αιτιολογία, επιδημιολογία, θεραπεία, ψυχοθεραπεία, νοσηλευτική φροντίδα.