Η αναλυτική περιγραφή του γνωστικού αντικειμένου της 13ης Ενότητας περιλαμβάνει την ιστορική εξέλιξη των δικαιωμάτων των ασθενών με διαταραχές συμπεριφοράς. Γίνεται περιγραφή της ορολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενών με ψυχικό νόσημα. Επισημαίνεται η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και η διασφάλισή τους μέσα από το θεσμικό πλαίσιο. Αναλύονται τα δικαιώματα των ασθενών με ψυχικό νόσημα και η εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική πρακτική ειδικά στην ακούσια νοσηλεία των ατόμων με διαταραχές συμπεριφοράς. Αναφέρεται το Θεσμικό Πλαίσιο που διέπει την Ακούσια Νοσηλεία, καθώς και το θεσμικό ρόλο του Νοσηλευτή στη φροντίδα του Ασθενή με Ακούσια Νοσηλεία. Επιπλέον γίνεται οριοθέτηση της ορολογίας της δεοντολογίας στη νοσηλευτική υγείας . Γίνεται αναφορά στο νομοθετικό και δεοντολογικό πλαίσιο καθώς και στην έννοια της διεπαγγελματικής συνεργασίας και επικοινωνίας. Επιπλέον αναλύονται οι επαγγελματικοί ρόλοι και οι συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας.
Στόχοι Ενότητας
Μετά από την παρακολούθηση και τη μελέτη του μαθήματος, ο φοιτητής νοσηλευτικής θα είναι σε θέση να ορίζει τις έννοιες των δικαιωμάτων των ασθενών με διαταραχές συμπεριφοράς. Να εφαρμόζει και να διαφυλάττει τα δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και να ενημερώνει θεσμικούς φορείς όταν αυτά παραβιάζονται. Αναλύονται τα δικαιώματα των ασθενών με ψυχικό νόσημα και η εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική πρακτική ειδικά στην ακούσια νοσηλεία των ατόμων με διαταραχές συμπεριφοράς. Αναφέρεται το Θεσμικό Πλαίσιο που διέπει την Ακούσια Νοσηλεία, καθώς και το θεσμικό ρόλο του Νοσηλευτή στη φροντίδα του Ασθενή με ψυχικό νόσημα. Επιπλέον γίνεται οριοθέτηση της ορολογίας της δεοντολογίας του νοσηλευτή ψυχικής υγείας. Γίνεται αναφορά στο νομοθετικό και δεοντολογικό πλαίσιο, καθώς και στην έννοια της διεπαγγελματικής συνεργασίας και επικοινωνίας. Επιπλέον αναλύονται οι επαγγελματικοί ρόλοι και η συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας.
Βιβλιογραφία
- Αλεβίζος Β. Ψυχιατρική Νομοθεσία, στο Ψυχιατρική. Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα 2000
- Αλεβίζος Β. Το σκεπτικό του Νόμου 2071/92 για την ακούσια νοσηλεία. Τετράδια Ψυχιατρικής 1997, 60:132-136.
- Εισαγγελία Αρείου Πάγου. Εγκ 504/2 1996. Εφαρμογή Διατάξεων αριθ. 95-100, Ν2071/92 για την ακούσια εισαγωγή ψυχοπαθών στα Ψυχιατρεία.
- Stone AA. The right to treatment. Comments on the low and its impact. Am J Psychiatry 1975, 132 :1125-1134.
- Πλουμπίδης Δ. Παρατηρήσεις για την εφαρμογή του Νόμου 2171/92 σχετικά με την αναγκαστική νοσηλεία σε Ψυχιατρικά Ιδρύματα. Τετράδια Ψυχιατρικής 1997, 60:147-151.
- Μποζίκας Β, Τσιπροπούλου Β, Δέσσερη Χ και συν. Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την ακούσια νοσηλεία ασθενών σε μια ψυχιατρική κλινική. Ψυχιατρική 2003. 14:110-120.
- Mary Ann Hogan. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Ανασκοπήσεις και Αιτιολογήσεις 2008. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.
- Δ. Αναγνωστόπουλος – Α. Παπαγεωργίου. Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Αθήνα 2010 . Εκδόσεις Βήτα.
- Eby Brown. Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία . Αθήνα 2009, Ιατρικές Εκδόσεις Δ. Λαγός.
- http://www.stress.gr
Λέξεις Κλειδιά
Δικαιώματα ψυχικά ασθενών, νόμοι, θεσμικό πλαίσιο, ακούσια νοσηλεία, δεοντολογία νοσηλευτών, επαγγελματικό απόρρητο, διεπαγγελματική συνεργασία.