Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Ε)
Ενότητες
Η ανίχνευση της αιθανόλης στα τρόφιμα και διάφορα ποτά, γίνεται σήμερα με μία σύγχρονη μέθοδο που βασίζεται σε δύο ενζυμικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές είναι γνωστές στην αλκοολική ζύμωση. Η πρώτη αντίδραση της οξείδωσης της αιθανόλης προς ακεταλδεϋδη, πραγματοποιείται παρουσία του ενζύμου αλκοολική αφυδρογονάση (ADH) και η οξείδωση της ακεταλδεϋδης σε οξικό οξύ παρουσία του ενζύμου αλδεϋδική αφυδρoγoνάση (Al-DH).
Στόχοι Ενότητας
Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τη χρήση των ενζυμικών ΚΙΤ.
Να γίνει εκμάθηση της λειτουργίας των φασματοφωτομέτρων μονής και διπλής δέσμης.
Να γίνει κατανοητός ο υπολογισμός της συγκέντρωσης αγνώστου δείγματος αιθανόλης, βάσει των μετρήσεων που έχουν λάβει.
Βιβλιογραφία
- Beutler, H. –O. (1984) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., ν ΝI, pp. 598-606; Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
- Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Biochemical Analysis and Food Analysis” 1987
- Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” 1984
Λέξεις Κλειδιά
Ενζυμική αντίδραση, αιθανόλη, NAD, NADH, αλκοολική αφυδρογονάση, αλδεϋδική αφυδρογονάση.