3. Παρασιτολογική Κοπράνων

Παρουσιάζονται  οι κυριότερες μέθοδοι για τη εργαστηριακή  διάγνωση των παρασίτων με έμφαση στη  Καλλιέργεια, Ανοσοτεχνικές, Μοριακές τεχνικές, Ξενοδιάγνωση-πειραματική μόλυνση ξενιστών. Απαριθμούνται τα βιολογικά δείγματα στα οποία αναζητούνται τα παράσιτα, αναλύεται το κυριότερο δείγμα τα κόπρανα. Εξηγείται ο σκοπός εξέτασης των κοπράνων. Επισημαίνονται και αναλύονται οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την ασφάλεια στην διαχείριση των κοπράνων , οι τρόποι μόλυνσης από τα κόπρανα. Αναφέρονται οι εργαστηριακές εξετάσεις κοπράνων. Δίδονται πληροφορίες για τις ουσίες που επηρεάζουν την εξέταση και η ποσότητα του δείγματος. Επισημαίνονται και αναλύονται οι οδηγίες για τον τρόπο λήψης και μεταφοράς του δείγματος  του κατάλληλου δείγματος και για αξιόπιστα, ασφαλή αποτελέσματα. Αναφέρονται τα κριτήρια για απόρριψη δείγματος κοπράνων, το αντικείμενο της παρασιτολογικής κοπράνων και η επιβίωση των παρασίτων στο περιβάλλον.

Στόχοι Ενότητας

  • Να κατονομάζουν τις κυριότερες μεθόδους για τη εργαστηριακή  διάγνωση των παρασίτων.
  • Να απαριθμούν  τα βιολογικά δείγματα στα οποία αναζητούνται τα παράσιτα, αναλύεται το κυριότερο δείγμα τα κόπρανα. Να κατανοήσουν τον σκοπό της παρασιτολογικής κοπράνων.
  • Να κατανοήσουν  τους  τρόπους μόλυνσης από τα κόπρανα τον χρόνο επιβίωσης των παρασίτων στο περιβάλλον.
  • Να εφαρμόζουν τους κανόνες της  ορθής εργαστηριακής τεχνικής, τις οδηγίες για τον τρόπο λήψης και μεταφοράς του κατάλληλου δείγματος   για αξιόπιστα, ασφαλή αποτελέσματα.

Λέξεις Κλειδιά

Εργαστηριακοί   μέθοδοι διάγνωσης παρασίτων , βιολογικά δείγματα, κόπρανα, διάγνωση παρασιτώσεων, κανόνες ασφάλειας, συλλογή –μεταφορά δείγματος κοπράνων, παράσιτα στα κόπρανα