7. Απομόνωση αυγών Τοξοκάρας από το χώμα

Η Τοξοκάρα είναι νηματώδης του σκύλου και της γάτας - στον άνθρωπο προκαλεί Larva migrans. Από το έντερο του σκύλου ή της γάτας αποβάλλονται  ανώριμα αυγά  χρειάζονται δύο εβδομάδες στο έδαφος για να ωριμάζουν  και να μεταμορφωθούν σε μολυσματική προνύμφη. Κατάποση των ωών με τη μολυσματική προνύμφη προκαλεί λοίμωξη στα ζώα (εξέλιξη του παράσιτου ) και στον άνθρωπο Larva migrans (περιπλάνηση χωρίς εξέλιξη). Ο σκοπός της άσκησης είναι η εξέτασης  του χώματος για ανεύρεση αυγών Τοξοκάρας στο χώμα που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους κυρίως παιδιά που παίζουν με τα χώματα, σκύλους, γάτες.

Το χώμα συλλέγεται από συγκεκριμένα σημεία. Ζυγίζεται ορισμένη ποσότητα διαλύεται σε νερό και Tween 80, αναμιγνύεται, διηθείται. Το διήθημα φυγοκεντρείται, απορρίπτεται το υπερκείμενο (Χ3) την τελευταία φορά προστίθεται διάλυμα NaNO3. Ποσότητα διαλύματος από τον μηνίσκο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για αυγά τοξοκάρας. 

Οι σπουδαστές  χωρίζονται σε ομάδες, οργανώνουν το πείραμα, επιλέγουν τα σωστά σημεία δειγματοληψίας του χώματος, πραγματοποιούν  την μέθοδο και  συγκρίνουν τα αποτελέσματα των ομάδων.

Στόχοι Ενότητας

  • Να κατανοήσουν το κύκλο ζωής της τοξοκάρας κυρίως τη σημασία του εδάφους στην επιβίωση του παράσιτου και στην μετάδοση στους ανθρώπους
  • Να πραγματοποιούν την τεχνική Απομόνωση αυγών Τοξοκάρας από το χώμα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής εργαστηριακής τεχνικής.
  • Να εξοικειωθούν με τεχνικές που χρησιμοποιούνται  σε επιδημιολογικές έρευνες στην σύγκριση αποτελεσμάτων και στην σωστή καταγραφή των αποτελεσμάτων.
  • Να εξασκηθούν στη δειγματοληψία περιβαλλοντικών δειγμάτων, στην παρασκευή διαλυμάτων, στην ογκομέτρηση υγρών, στην χρήση της πιπέτας Παστέρ, στη ζύγιση ουσιών, στην χρήση της φυγοκέντρου, μικροσκοπίου.