4. Ο προσδιορισμός του λευκώματος, αιμοσφαιρίνης, νιτρικών, πυοσφαιρίων και ασκορβικού οξέος στα ούρα

Θα εκπαιδευτούν οι φοιτητές στον προσδιορισμό του λευκώματος στα ούρα με εναλλακτικές μεθόδους όπου είναι η μέθοδος του βρασμού  με οξικό οξύ και η χρήση του θειοσαλυκιλικού οξέος. Επιπλέον θα μάθουν τον διαχωρισμό δύσμορφων από φυσιολογικά ερυθρά. Θα γίνει εκπαίδευση στη μέθοδο της πυραμιδόνης, μια παλιά μέθοδο προσδιορισμού της αιμοσφαιρίνης στα ούρα. Θα μάθουν τη χρήση του μικροσκοπίου αντιθέτου φάσεως για τον προσδιορισμό των δύσμορφων ερυθρών. Θα μάθουν τον προσδιορισμό νιτρικών και πυοσφαιρίων και ασκορβικού οξέος με ταινίες ούρων.

 

Στόχοι Ενότητας

Εκμάθηση της γενικής εξέτασης ούρων. Εξάσκηση στη ταυτοποίηση και μέτρηση των έμμορφων στοιχείων των ούρων. Οι φοιτητές θα μάθουν επιπλέον την εφαρμογή των μεθόδων του βρασμού με οξικό οξύ και του θειοσαλυκιλικού οξέος για το προσδιορισμό του λευκώματος στα ούρα καθώς και την μέθοδο της πυραμιδόνης για τον προσδιορισμό αιμοσφαιρίνης στα ούρα. Οι φοιτητές θα μάθουν επιπλέον να ξεχωρίζουν δύσμορφα από φυσιολογικά ερυθρά. Στο τέλος του μαθήματος θα γνωρίζουν τους χημικούς προσδιορισμούς νιτρικών, πυοσφαιρίων και ασκορβικού οξέος.

 

Λέξεις Κλειδιά

Γενική εξέταση ούρων, μέθοδος βρασμού με οξικό οξύ, μέθοδος θειοσαλυκλικού οξέος, μέθοδος πυραμιδόνης, δύσμορφα ερυθρά, ερυθρά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια, νιτρικά, λευκοκυτταρική εστεράση.