3.Εκχύλιση

Η εκχύλιση είναι μια ευρείας χρήσεως τεχνική διαχωρισμού, λόγω της απλότητας της μεθοδολογίας, της ταχύτητας και της ευελιξίας της τεχνικής.

Χρησιμοποιείται για την απομόνωση ουσιών από διαλύματα ή στερεά μίγματα, για το διαχωρισμό ουσιών και για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων προσμίξεων.

Βασίζεται στο νόμο κατανομής, με βάση τον οποίο, όταν σε ένα σύστημα δύο διαλυτών 1 και 2 που δεν αναμιγνύονται, προστεθεί μια τρίτη ουσία, στερεή ή υγρή, διαλυτή και στους δύο διαλύτες, αυτή θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο διαλυτών 1 και 2, έτσι ώστε ο λόγος των συγκεντρώσεων της ουσίας στους δύο διαλύτες, στην ισορροπία, να είναι σταθερός, σε σταθερή θερμοκρασία, και ίσος σχεδόν με τις διαλυτότητες της ουσίας στους δύο διαλύτες. Ο συντελεστής κατανομής είναι:

Κ=α21, όπου α1 και α2 οι ενεργότητες της ουσίας στους δύο διαλύτες 1 και 2.

Σημαντική συνέπεια της προηγούμενης σχέσης είναι ότι στην εκχύλιση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ορισμένη ποσότητα διαλύτη, είναι προτιμότερο αυτός να χρησιμοποιηθεί όχι μια φορά αλλά σε μικρές δόσεις, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερες από μια εκχυλίσεις.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου διαλύτη εκχύλισης και να εξοικειωθεί με την εκτέλεση απλών και πολλαπλών εκχυλίσεων.

Λέξεις Κλειδιά

Εκχύλιση, νόμος κατανομής, συντελεστής κατανομής, διαλύτης εκχύλισης, πολλαπλή εκχύλιση, συσκευή Soxlet.