8.Αλδεϋδες – Κετόνες

Οι αλδεΰδες είναι ένα υποσύνολο των οργανικών ενώσεων, που περιέχουν ως κύρια χαρακτηριστική ομάδα, μια τουλάχιστον «φορμυλομάδα» ή «αλδεϋδομάδα» (-CHO). Η φορμυλομάδα αποτελείται από ένα «καρβονύλιο» (C=O), δηλαδή άτομο άνθρακα συνδεμένο με διπλό δεσμό με ένα άτομο οξυγόνου, και ένα άτομο υδρογόνου. Ο γενικός τους τύπος είναι, λοιπόν, RCHO, όπου R μονοσθενής ανθρακούχα ομάδα, που δεν περιέχει «ανώτερες» από το φορμύλιο χαρακτηριστικές ομάδες, ή υδρογόνο.

Οι κετόνες είναι κατηγορία οργανικών ενώσεων που περιέχουν επίσης τη χαρακτηριστική ομάδα καρβονύλιο (C=Ο) στην αλυσίδα τους, η διαφορά όμως είναι ότι στις κετόνες η ομάδα βρίσκεται μέσα στην αλυσίδα του μορίου, ενώ στις αλδεΰδες στο άκρο της.

Καθώς αλδεΰδες  και κετόνες περιγράφονται από τον ίδιο γενικό τύπο, η διάκριση μεταξύ αλειφατικών αλδεϋδών και κετονών γίνεται με τα αντιδραστήρια Fehling και Tollens. Οι αλειφατικές αλδεΰδες ανάγουν τα αντιδραστήρια Fehling και Tollens, ενώ οι αλειφατικές κετόνες όχι.

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής την παρόμοια δομή αλλά τις διαφορετικές χημικές ιδιότητες των δύο ομολόγων σειρών και να ασκηθεί στην ταυτοποίησή τους.

Λέξεις Κλειδιά

Καρβονυλικές ενώσεις, αλδεΰδες, κετόνες, καρβονύλιο, αναγωγή καρβονυλικών ενώσεων, οξείδωση καρβονυλικών ενώσεων, αντιδραστήριο Fehling, αντιδραστήριο Tollens.