Τοπική ανάπτυξη και περιφερειακή πολιτική

Να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι ότι η «ενδογενής ώθηση» δίνεται με την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της δημιουργίας ισχυρών και βιώσιμων διοικητικών μονάδων, καθώς και την ενεργοποίηση και οργάνωση των φορέων του τοπικού πληθυσμού με τη δημιουργία των μηχανισμών οικοδόμησης της τοπικής κοινωνικής συναίνεσης.

Παρουσιάζεται η «ενδογενής ώθηση» της τοπικής ανάπτυξης, συνδέεται η κρίση με το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, καθώς και το βασικό πλαίσιο πολιτικής της Ε.Ε. για τη τοπική ανάπτυξη. Επίσης παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκοί χάρτες της Αυτοδιοίκησης.

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσουν τη σημασία «ενδογενούς ώθησης» για ανάπτυξη. Να κατανοήσουν πώς η κρίση έχει επηρεάσει το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση. Να δώσουν έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ποιότητα για τοπική ανάπτυξη. Να διαμορφώσουν διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών φορέων για τη δημιουργία αποκεντρωμένων τοπικών πολιτικών.

  

Λέξεις Κλειδιά

Ο κοινοτικός και κοινωνικός χώρος, τοπική ανάπτυξη, Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, Ευρωπαϊκοί Χάρτες της Αυτοδιοίκησης, «ενδογενής ώθηση».