Κοσμητολογία Ι (Θ) (203)

Ενότητες

2. Υδρογονανθρακικές Επιφανειακοενεργές Ουσίες

Περιγράφεται αναλυτικά η χημική ταξινόμηση των υδρογοναθρακικών επιφανειακοενεργών ουσιών σε ανιονικές, κατιονικές, επαμφοτερίζουσες ή αμφολύτες και μη ιονικές. Εξηγείται η ταξινόμηση των ανιονικών ανάλογα με το είδος του δεσμού που συνδέει το υδρόφιλο με το λιπόφιλο τμήμα του μορίου.

Αναφέρονται οι χημικές δομές, οι κύριες φυσικοχημικές και κοσμητολογικές  ιδιότητες των διαφόρων υποκατηγοριών και δίνονται παραδείγματα χρήσης τους σε καλλυντικά προϊόντα. Εξηγείται η ταξινόμηση των κατιονικών ανάλογα με τη θέση της υδρόφιλης, κατιονικής ομάδας. Αναφέρονται οι χημικές δομές, οι κύριες φυσικοχημικές και κοσμητολογικές ιδιότητες των διαφόρων υποκατηγοριών των κατιονικών.

Δίνονται παραδείγματα της χρήσης τους σε καλλυντικά προϊόντα. Εξηγείται ο  διαχωρισμός των  εννοιών αμφοτερικές-αμφολύτες. Αναφέρονται παραδείγματα και οι φυσικοχημικές και οι κοσμητολογικές ιδιότητες των πραγματικά αμφοτερικών και των αμφολυτών. Αναφέρεται αναλυτικά η ταξινόμηση ανάλογα με τη χημική δομή των μη ιονικών επιφανειακοενεργών.  Αναφέρονται οι χημικοί τύποι των κύριων υποκατηγοριών και εξηγούνται φυσικοχημικές και κοσμητολογικές τους ιδιότητες. Αναφέρονται τα καλλυντικά προϊόντα στα οποία συνήθως ενσωματώνονται.

Στόχοι Ενότητας

Να γνωρίζει ο φοιτητής:

  • Tα υδρόφιλα και τα λιπόφιλα τμήματα των υδρογονανθρακικών επιφανειακοενεργών ουσιών.
  • Aντιπροσωπευτικά παραδείγματα των ανιονικών, κατιονικών, αμφοτερικών, αμφολυτών και μη ιονικών καθώς και τις κύριες φυσικοχημικές και κοσμητολογικές τους ιδιότητες.
  • Tα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται οι χημικές κατηγορίες των υδρογονανθρακικών επιφανειακοενεργών ουσιών

Λέξεις Κλειδιά

Ανονικές, Κατιονικές, Μη ιονικές επιφανειακοενεργές ουσίες, Αμφοτερικές, Αμφολύτες.