Νοσολογία (Θ)

Ενότητες

Παθολογία αναπνευστικού συστήματος

Περιγράφονται παθήσεις του στόματος και των ιγμορείων, του φάρυγγος και τα συνήθη συμπτώματα του κυρίως αναπνευστικού συστήματος. Κατόπιν, οι διάφορες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην διερεύνηση των αναπνευστικών νοσημάτων.  Αναπτύσσονται νοσήματα όπως η χρονία βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα, και το άσθμα. Επίσης οι πνευμονίες, η πνευμονική εμβολή, ο καρκίνος του πνεύμονος, οι πλευρίτιδες, η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, η βρογχιεκτασία, ο πνευμοθώρακας και διάφορες πνευμονοκονιώσεις.

Στόχοι Ενότητας

Στόχος της ενότητας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες του αναπνευστικού συστήματος. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα ή τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νόσων.

 

Λέξεις Κλειδιά

Ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, χρονία βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα, πνευμονία, πνευμονική εμβολή, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρκίνος, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, πλευρίτιδα, βρογχιεκτασία, πνευμοθώρακας, επαγγελματικές νόσοι πνεύμονος (πνευμοκονιώσεις).