7.Αλκοόλες

Οι αλκοόλες είναι οργανικές ενώσεις με γενικό τύπο CnH2n+1OΗ. Διακρίνονται σε:

  • Πρωτοταγείς αλκοόλες: Περιέχουν ένα (1) αλκύλιο και δύο (2) άτομα υδρογόνου στο άτομο του άνθρακα που συνδέεται με το υδροξύλιο. Χαρακτηριστική ιδιότητα αυτών είναι η ικανότητα να οξειδώνονται σε αλδεΰδεςκαι κατόπιν σε καρβονικά οξέα. Κατ' εξαίρεση, συμπεριλαμβάνεται σ' αυτές και η μεθανόλη, που περιέχει τρία (3) άτομα υδρογόνου στο μοναδικό της άτομο άνθρακα.
  • Δευτεροταγείς αλκοόλες: Περιέχουν δύο αλκύλια και ένα (1) άτομο υδρογόνου στο άτομο του άνθρακα που συνδέεται με το υδροξύλιο. Χαρακτηριστική ιδιότητα αυτών είναι η ικανότητα να οξειδώνονται σε κετόνες.
  • Τριτοταγείς αλκοόλες: Περιέχουν τρία (3) αλκύλια και κανένα (0) άτομο υδρογόνου στο άτομο του άνθρακα που συνδέεται με το υδροξύλιο. Χαρακτηριστική ιδιότητα αυτών είναι η ικανότητα να μην οξειδώνονται, παρά μόνο κάτω από πολύ έντονες οξειδωτικές συνθήκες, οπότε και διασπάται η ανθρακική αλυσίδα τους.

Η διάκριση μεταξύ πρωτοταγών, δευτεροταγών και τριτοταγών αλκοολών γίνεται με τη δοκιμασία με αντιδραστήριο Lucas, ενώ με τη αντίδραση ιωδοφορμίου γίνεται ανίχνευση αλκοολών του τύπου:

 

Στόχοι Ενότητας

Να κατανοήσει ο φοιτητής τις βασικές χημικές ιδιότητες των αλκοολών και να διερευνήσει τους τρόπους ανίχνευσης πρωτοταγών, δευτεροταγών και τριτοταγών αλκοολών καθώς και αλκοολών του τύπου:

Λέξεις Κλειδιά

Πρωτοταγείς, δευτεροταγείς και τριτοταγείς αλκοόλες, χημικές ιδιότητες αλκοολών, αλκοξείδια, οξείδωση αλκοολών, αντιδραστήριο Lucas, αντίδραση ιωδοφορμίου.