Οργανική Χημεία (Ε)
Ενότητες
Η απόσταξη είναι μια μέθοδος διαχωρισμού υγρών, που διαφέρουν τα σημεία βρασμού τους. Με την απόσταξη επιτυγχάνεται ατμοποίηση μέρους του μίγματος και στη συνέχεια υγροποίηση των ατμών. Επειδή η αέρια φάση είναι εμπλουτισμένη με το πτητικότερο συστατικό, μπορεί να γίνει διαχωρισμός του μίγματος. Στο υγρό θα απομείνουν, σε μεγάλη συγκέντρωση, τα λιγότερο πτητικά συστατικά.
Στόχοι Ενότητας
Να κατανοήσει ο φοιτητής τις βασικές αρχές της απόσταξης, τις ιδιαιτερότητες και τους τρόπους διαχωρισμού των αζεοτροπικών μιγμάτων και τη σωστή συναρμολόγηση και χρήση της αποστακτικής συσκευής.
Λέξεις Κλειδιά
Απόσταξη, σημείο βρασμού, νόμος Raoult, μερική πίεση ατμών, πτητικότητα, αζεοτροπικά μίγματα, διαγράμματα τάσης ατμών, θετικές και αρνητικές αποκλίσεις από το νόμο Raoult, κλασματική απόσταξη, θεωρητικές πλάκες στήλης, απόσταξη με υδρατμούς.